Vijenac 714 - 716

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Lucija LJUBIĆ


 

Držićeva komedija Venere i Adon u Dubrovniku

Teatar M&M i Ragusini u suradnji sa Sveučilištem Libertas i Akademijom dramske umjetnosti 14. i 15. srpnja u 21 sat na taraci Umjetničke galerije u Dubrovniku održat će prvu i drugu premijeru komedije Marina Držića Venere i Adon.

 


Fotografija s probe Venere i Adona

 

Pripovijes kako se Venere božica užeže u ljubav lijepoga Adona u komediju stavljena. Ideju, dramaturgiju i režiju potpisuju Mira Muhoberac i Vesna Muhoberac, ustrajne i nadahnute poticateljice kazališnog stvaralaštva među mladima. Kostime je osmislila Doris Kristić, oblikovanje svjetla Ivan Lušičić Liik, koreografiju Petra Tunjić i svi suradnici, a glazbu svi suradnici. U predstavi nastupaju studenti preddiplomskog i diplomskog studija glume, mlada glumica i glumica djevojčica (Filip Vlašić, Lea Barba, Beata Šublin, Filipp Majnarić, Luka Šaldo, Dora Marojević, Luke Saltarić, Petra Tunjić i Filip Lugarić).

Novi dvobroj časopisa Kazalište 

U nakladništvu Hrvatskog centra ITI objavljen je novi dvobroj časopisa Kazalište. Na više od dvije stotine i pedeset stranica, i uz novo oblikovanje i prijelom, objavljene su opsežne kazališne kritike nedavnih hrvatskih kazališnih premijera, razgovor s Janom Lauersom, osvrti na međunarodnu scenu, a manji su tematski blokovi posvećeni odabranim pitanjima (cirkus, teatar za djecu i mlade, kazalište u doba korone, teorija).


Izd. Hrvatski centar ITI, Zagreb, 2021.

Više je tekstova objavljeno u spomen na preminule kazališne umjetnike, a časopis donosi osvrte na nova teatrološka i dramska, domaća i strana izdanja i, prema dobrom običaju, objavljuje dva nova suvremena dramska teksta – Željezo Ivane Sajko i Žudnju Nine Mitrović.

Zvjezdani dramski triptih Borisa Senkera

Pod naslovom Zvijezde izlazi nova knjiga dramskih tekstova Borisa Senkera. Dramski triptih obuhvaća dosad neizvedenu i neobjavljenu dramu Astra te dva neobjavljena dramska teksta koja su već uprizorena u Hrvatskoj: Fora Frau Flora ili zvijezda bu rođena (praizvedena kao Floromanija u Gradskom kazalištu Požega 2017. u režiji Majkla Mikolića) i Pet zvijezda hikstarskih (praizvedeno kao 5 Hick-Star Top Girls u suradnji Udruge FERR i Arheološkog muzeja u Puli 2008. u režiji Roberta Raponje).


Izd. Leykam international, Zagreb, 2021.

U trima se dramama Senker duhovito i pronicavo bavi zvijezdama te različitim vremenima i kulturnim krajolicima u kojima se zvijezde kuju. Autorica je pogovora Cvijeta Pavlović, nakladnik je knjige Leykam international iz Zagreba, a urednica Eugenia Ehgartner.

Osječki sveučilišni udžbenik Ivana Trojana

Prijelom / Layout naslov je studije o hrvatskoj dramskoj moderni Ivana Trojana, izvanrednog profesora s Katedre za hrvatsku književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku.


Izd. Akademija za umjetnost i kulturu, Osijek, 2020.

Sveučilišni udžbenik objavljen je dvojezično na hrvatskom i engleskom jeziku (prijevod Katarine Žeravica) u biblioteci Ars academica Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 2020. Sastavljen od sedam radova koji se bave različitim aspektima hrvatske drame i kazališta (tematskim, žanrovskim, periodizacijskim…), udžbenik pruža – i hrvatskim i inozemnim studentima – prikladno polazište za istraživanje odabranih tema hrvatske dramske moderne.

Vijenac 714 - 716

714 - 716 - 15. srpnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak